Suomi ei saa estää yritysvastuudirektiiviä

Heppoiset perustelut uhkaavat nyt niin ilmastotyötä kuin ihmisoikeuksien toteutumista EU:n ulkopuolisissa maissa. Yritysvastuudirektiivi asettaisi pk-yrityksille selkeät vaatimukset esimerkiksi puuvillatuotannon läpinäkyvyyteen liittyen. Uiguureihin kohdistuvan kansanmurhan yksi muoto on uiguureilla teetetty pakkotyö puuvillatuotannossa. Xinjiangista peräisin oleva puuvilla kattaa 80% Kiinasta tulevasta puuvillasta. Yritysvastuudirektiivi puuttuisi siihen, että Euroopassa toimivat yritykset eivät tuotantoketjunsa missään vaiheessa tekisi hankintoja alueilta, joissa ei ole riittävästi näyttöä ihmisoikeuksien toteutumisesta.

Kansainvälinen solidaarisuustyö ry yhtyy muun muassa Finnwatchin ja SASKin ulostuloihin ja vaatii Suomen hallitusta pyörtämään päätöksensä olla äänestämättä sovun puolesta. EU:n neuvoston puheenjohtajavaltio Belgia on jo ottanut aikalisän, minkä toivotaan tuottavan tulosta jäsenmaissa, jotka ovat asettuneet poikkiteloin direktiivin edelle, Suomen lisäksi esimerkiksi Saksassa.

Direktiivisovun teknisiin yksityiskohtiin liittyvät haasteet ovat heittämässä lapsen pesuveden mukana. Yritysvastuudirektiiviä ei ole vaatineet ainoastaan kansalaisjärjestöt, vaan myös jo vastuullisuutta vaalivat yritykset.

FIBS (Finnish Business and Society ry) on tiedotteessaan vaatinut hallitusta puoltamaan direktiivin voimaantuloa. FIBS on Pohjoismaiden suurin yritysvastuuverkosto ja sen jäseninä ovat yli 400 yritystä ja organisaatiota.

Yritysvastuudirektiivin kaatuminen ja Suomen hallituksen osallisuus siihen olisi valtava este matkalla kohti sosiaalisesti ja ilmastollisesti vastuullisempaa maailmaa. Siteeraamme nyt Petteri Orpon hallitusohjelmaa: “Kehitetään yritysvastuusääntelyä EU:n ja OECD:n tasolla.”

Missä määrin tämä on valhetta ja miten hallitus aikoo toteuttaa omaa ohjelmaansa?

Tue Kansainvälistä solidaarisuustyötä

Lahjoittamalla tuet Kansainvälisen solidaarisuustyön työtä oikeudenmukaisemman maailman eteen. Rahankeräyslupa RA/2022/1404.