EtusivuUutisetSolidaarisuustaloustapahtumia Tampereella ja Jyväskylässä

Solidaarisuustaloustapahtumia Tampereella ja Jyväskylässä

Julkaistu

Tampereella ja Jyväskylässä on mahdollista tutustua solidaarisuustalouteen marraskuussa kansainvälisten vieraiden esitysten ja työpajojen kautta. Kv-solid järjestää yhteistyössä yhteiskunnallisten opistojen kanssa tilaisuuden perehtyä yhteisölliseen talousmuotoon, joka tarjoaa mahdollisuuksia nykyisen kehitysmallin haastamiseksi.

Molempien tapahtumien tiloihin on esteetön pääsy.

Solidaarisuustaloutta Talvifoorumissa

Paikka: Työväenmuseo-tila, Työväenmuseo Werstas, Tampere
Aika: Lauantai 15.11. klo 13-16.30

Mitä on solidaarisuustalous? Missä ja miten se toimii käytännössä? Kansainvälinen solidaarisuustyö ry (Kv-Solid) ja Tampereen Yhteiskunnallinen Opisto järjestävät Tampereen Talvifoorumissa lauantaina 15. marraskuuta klo 13-16.30 kaksiosaisen solidaarisuustaloussession.

13-14.45 Solidaarisuustalous – mitä se on?
Solidaarisuustalous on talousmalli, joka keskittyy ihmisten ja luonnon hyvinvointiin. Solidaarisuustaloutta toteutetaan käytännössä ympäri maailmaa esimerkiksi aikapankeissa, osuuskunnissa ja ekokylissä, jotka tarjoavat mahdollisuuksia kestävämmälle ja tasa-arvoisemmalle taloudelle. Tule tutustumaan solidaarisuustalouteen ja pohtimaan solidaarisuustalouden mahdollisuuksia omassa ympäristössäsi.
Tilaisuus on suomeksi.

15-16.30 Solidaarisuustalous Brasiliassa
Solidaarisuustalousliikkeellä on Brasiliassa vahva jalansija, joka on kehittynyt esimerkiksi osuuskuntaliikkeen ja Maattomien liikkeen kautta. Tilaisuudessa brasilialainen Antonio Cruz puhuu Brasilian viimeisimmän solidaarisuustalouden kartoitusprosessin tuloksista. Hän on toiminut solidaarisuustalouden parissa 1990-luvulta alkaen. Tällä hetkellä hän toimii professorina etelä-brasilialaisessa Pelotasin yliopistossa ja osallistuu yliopiston solidaarisuustalouden yrityshautomon työhön. Kommenttipuheenvuoron esittää Sanna Ryynänen, joka perehtynyt Brasilian kansalaisyhteiskuntaan väitöskirjatutkimuksensa ja Brasiliassa asumisen, työskentelyn ja luennoinnin kautta.

Tilaisuudessa Antonio Cruzin osuus tulkataan suomeksi.

Solidaarisuustalouden mahdollisuudet
Paikka: Protoni, Sepänkeskus, Jyväskylä
Aika: 19.11. klo 17-20

Tapahtumassa tutustutaan solidaarisuustalouteen vaihtoehtoisena talousnäkemyksenä. Solidaarisuustalous toimii käytännössä eri puolilla maailmaa tarjoten uusia näkökulmia uusliberalistisen talouden ajamalle kehitysnäkemykselle.
Tilaisuudessa perehdytään solidaarisuustalouden peruselementteihin, ja paneudutaan kehitysmaiden käytännön työhön Syyrian kurdialueen Rojavan esimerkin kautta. Rojavassa rakennettavan sosiaalitalouden tilannetta esittelee Afrin-kantonin talousministeri Ahmad Yousef. Tilaisuuden lopuksi solidaarisuustaloutta lähestytään työpajaosuudessa, joka avaa solidaarisuustalouden merkitystä ihmisen paikallisessa ympäristössä.
Tilaisuus järjestetään pääosin suomeksi, mutta Ahmad Yousefin puheenvuoro on englanniksi. Tilaisuuden järjestävät Kansainvälinen solidaarisuustyö ry ja Jyväskylän yhteiskunnallinen opisto.

Tapahtumat järjestetään osana Kansainvälinen solidaarisuustyö ry:n Solidaarisuustalous kehitysyhteistyössä -viestintähanketta, joka kestää vuoden 2015 tammikuuhun. Hanke saa ulkoasiainministeriön viestintä- ja globaalikasvatustukea.
Lisätietoa tapahtumista: laura. kumpuniemi [at] gmail.com.

Myös Vasemmistonuoret tukee tapahtumia maksamalla matkakorvauksia jäsenilleen. Kumpaankin tapahtumaan voidaan korvata matkakulut korkeintaan kymmenelle vasemmistonuorelle. Matkakorvausasiassa ota yhteyttä Maihin (mai [at] vasemmistonuoret.fi).