EtusivuUutisetKannanotto: Suomen on tuomittava Marokon sotilasoperaatio Länsi-Saharassa

Kannanotto: Suomen on tuomittava Marokon sotilasoperaatio Länsi-Saharassa

Julkaistu

Marokko aloitti 13.11.2020 sotilasoperaation rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan Guergueratissa, lähellä Mauritanian rajaa. Toimillaan Marokko rikkoi Länsi-Saharan vapautusliikkeen Polisarion kanssa vuonna 1991 sovittua tulitaukosopimusta, joka lopetti 15 vuotta kestäneen sodan. Tuomitsemme ehdottomasti sotilasoperaation ja vaadimme Suomea puuttumaan Marokon tulitaukoloukkaukseen.

Marokko on miehittänyt laittomasti Länsi-Saharaa vuodesta 1975. Kansainvälisen oikeuden näkökulmasta Länsi-Saharalla on oikeus itsenäisyyteen, mutta Marokko on vuosia estänyt  kansanäänestyksen järjestämisen. Haagin kansainvälisen tuomioistuimen vuonna 1975 julkaiseman selvityksen mukaan historiallisia todisteita siitä, että Marokko olisi hallinnut aluetta, ei ole. Miehittäjä on kuitenkin saanut tukea hallinnalleen muun muassa Yhdysvalloilta, Ranskalta, Espanjalta, Egyptiltä, Israelilta ja Saudi-Arabialta. Marokko loukkaa ihmisoikeuksia Länsi-Saharassa jatkuvasti. Sahraweita syrjitään laajasti työelämässä ja koulutuksessa. Omien kansallisten symbolien esillä pitäminen miehitetyillä alueilla on ankarasti kielletty ja kaikenlainen itsenäisyyttä edistävä toiminta tukahdutetaan.

Vaadimme, että Suomi tuomitsee Marokon sotatoimet Länsi-Saharassa. Vaadimme myös että Suomi tunnustaa Saharan demokraattisen arabitasavallan itsenäisyyden ja sitä kautta edistää sahrawien itsemääräämisoikeuden toteutumista.

Lisätietoja:
Valtteri Harakka, Kansainvälisen Solidaarisuustyön puheenjohtaja, [email protected]