EtusivuUutisetKannanotto: Eurooppalaisen yritysvastuulain tulee edetä

Kannanotto: Eurooppalaisen yritysvastuulain tulee edetä

Julkaistu

Euroopan parlamentti äänestää tämän viikon täysistunnossaan uuden yritysvastuudirektiivin etenemisestä. Euroopan Unionilla on käsillä mahdollisuus edistää ihmisoikeuksien ja ympäristökestävyyden toteutumista globaaleissa arvoketjuissa. Kansainvälinen Solidaarisuustyö kannustaa Suomen europarlamentaarikkoja äänestämään yritysvastuudirektiivin etenemisen puolesta.

Ihmisoikeuksien ja ympäristökestävyyden varmistaminen ei voi jäädä vain kuluttajien käsiin. Kansalaisjärjestöt ovat vaatineet kansainvälistä yritysvastuusääntelyä jo vuosia. Erityisesti arvoketjujen alkupäässä tapahtuvat ihmisoikeusrikkomukset ja ympäristölle kestämättömät tuotantoprosessit jäävät helposti kuluttajalta piiloon. Uudella sääntelyllä vahvistettaisiin tuotantoketjujen läpinäkyvyyttä sekä vastuuvelvollisuutta ympäristöllisen kestävyyden ja ihmisoikeuksien toteutumiseksi.

Sääntelyllä voitaisiin vaikuttaa pakkotyötä tekevien ihmisoikeuksien toteutumiseen. Arvioiden mukaan vuosina 2017-2019 yli 80 000 uiguuria on pakkosiirretty työskentelemään orjuuden kaltaisissa olosuhteissa tehtaisiin ympäri Kiinaa. Uiguureilla teetetään pakkotyötä muun muassa vaate-ja tekstiiliteollisuudessa sekä teknologiateollisuudessa. Ilman tuotantoketjujen läpinäkyvyyttä on mahdoton selvittää, miten eurooppalaiset yritykset hyötyvät pakkotyöstä ja tukevat uiguurien vastaisia ihmisoikeusloukkauksia.

Yritysvastuudirektiivin hyväksyminen Euroopan parlamentissa vaatii tukea monilta eri europuolueilta. Erityisesti ECR:n ja ID-ryhmät ovat äänestäneet lain tiukentamista vastaan. Parlamentin valiokuntakäsittelyssä saavutettu kompromississa on parannettavan varaa kunnianhimon tasossa. Lain eteneminen kolmikantaneuvotteluihin on kuitenkin tärkeää, jotta lain säätäminen ei vesity täysin. Neuvotteluissa esitystä pystyttäisiin vielä parantamaan. Lisäksi uuden lain tuominen parlamentin käsittelyyn olisi jälleen vuosien prosessi.

Kansainvälinen Solidaarisuustyö kehottaa Finnwatchin tavoin suomalaismeppejä käyttämään ääntään direktiivin etenemisen varmistamiseen.

Lisätietoja:

Varapuheenjohtaja Johanna Virtanen
[email protected]