EtusivuUutisetHanketyöntekijä Pazilaiti esittäytyy

Hanketyöntekijä Pazilaiti esittäytyy

Julkaistu

Alkuvuodesta 2024 Kohti uiguurien ihmisoikeuksia -hanke pyörähtää toden teolla käyntiin, kun järjestön hanketyöntekijänä aloittaa kokenut aktivisti Pazilaiti ”Passu” Simayijiang. Hankkeen tarkoituksena on lisätä tietoisuutta uiguurien ihmisoikeustilanteesta ja vaikuttaa europarlamenttivaalien alla käytävään keskusteluun yritysvastuulainsäädännön merkityksestä uiguurien ihmisoikeuksien toteutumiseksi. 

Kuvaaja: Ella Kiviniemi

Passu, hienoa että päätit hakea Kv-solidille hanketyöntekijäksi! Kerro hieman itsestäsi ja taustastasi aktivistina.

Minustakin! Olen järjestötoiminnassa kasvanut, sittemmin uupunut ja nyt uudelleen sisuuntunut aktivisti. Luulen, että aktivismi ja siihen liittyvät ajatukset ovat eniten määritelleet olemassaoloani siitä lähtien, kun ensimmäistä kertaa lapsena hahmotin olevani uiguuri, ja että se merkitsee jotakin eletyssä ja koetussa elämässä.

Mitä odotat erityisesti hankkeelta sen pyörähtäessä käyntiin nyt alkuvuodesta 2024? 

Ihmeellistä kyllä, odotan europarlamenttivaaleja. Minusta olisi ihanaa löytää hankkeen kautta uusia näkökulmia Euroopan unioniin ja yritysvastuuseen. Molemmat ovat mielessäni todella hähmäisiä kokonaisuuksia, joista haluan hankkeen kautta konkreettisemman otteen. Tietysti Kiinan valta-asema maailmantaloudessa ja fyysinen ja henkinen ote mikä Kiinalla on meistä on asia, mitä haluan hankkeen kautta vahvasti kyseenalaistaa.

Hankkeella pyritään mm. vaikuttamaan EU-vaalien alla käytävään keskusteluun. Ajatteletko, että Suomessa käytävällä keskustelulla voidaan vaikuttaa uiguurien ihmisoikeuksien toteutumiseen?

Suomi on pienen pieni maa ja sitä suuremmalla syyllä soisin, että täällä puhuttaisiin uskaliaammin ja suoraselkäisesti ihmisoikeuksista. Suomessa käytävällä keskustelulla on symbolisen merkityksen lisäksi myös Suomelle itselleen hyötyä, kun miettii millaisena maana Suomi haluaa brändäytyä kansainvälisessä kontekstissa. Haluan tällä hankkeella asettaa selkeitä ihmisoikeuksien puolustamiseen liittyviä kysymyksiä ja saada niihin selkeitä vastauksia. Varmasti tämä on helpommin sanottu kuin tehty!