EtusivuUutisetEuroopan unioni ja sorto -yritysvastuuseminaari

Euroopan unioni ja sorto -yritysvastuuseminaari

Julkaistu

Eurovaalien lähestyessä kansalaisyhteiskunnan vaatimus on selvä: Euroopan unionin tulee olla kunnianhimoinen toimija, joka ajaa sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävämpää maailmaa. Sillä on valta ja vastuu vaikuttaa myös rajojensa ulkopuolella, tarvitaan siis monialaista yhteistyötä sekä selkeää tahdonvoimaista politiikkaa, jotta EU:n perusarvot ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo ja oikeusvaltio toteutuvat.

FIBS:n vuoden 2023 yritysvastuuraportin mukaan kestävyysmurrosta mahdollistavat toimet ovat aluillaan suomalaisissa yrityksissä eikä poliittisen vaikuttamisen roolia kestävyyden edistämisessä vielä tunnisteta niissä. Jatkuvasti silti sekä kansallisella että kansainvälisellä lainsäädännöllä asetetaan uusia mittareita koskemaan sekä ympäristö- että ihmisoikeuksia.

Samaan aikaan, Euroopan unionin tärkeän kauppakumppanin, Kiinan ihmisoikeustilanne on hälyttävä. Modernit keskitysleirit ja pakkotyö ovat uiguurien ja muiden sorrettujen vähemmistökansojen elämässä jatkuvasti läsnä, diasporaa myöten. Miten tämä yhtälö ratkeaa yritysvastuun kannalta?

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan kiinnostavista aiheista Kansainvälinen solidaarisuustyö ry:n järjestämään yritysvastuuseminaariin Helsingin Cafe Bruketissa!

Luvassa puheenvuoroja yritysvastuusta, ihmisoikeuksista ja uiguureista. Lisäksi kuulemme eurovaaliehdokkaita sekä World Uyghur Congressin toimijoita, siitä miten eurooppalaisella lainsäädännöllä voi vähentää sortoa.

Tapahtuman aikataulu:
16.15: Avajaispuheenvuoro, MEP Heidi Hautala
16:30: Koht uiguurien ihmisoikeuksia hankkeen esittely, Pazilaiti Simayijiang
16:45 Eurovaalipaneeli: Panelisteina Gashaw Bibani (vas.), Inka Hopsu (vihr.) sekä Emmi Lintonen (sd.)
18:00 World Uyghur Congressin puheenvuoro
18:00 Kalbinur Sidik: Kiinan modernilta keskitysleiriltä selviytyneen tarina
18:30 Euroopan unioni ja sorto – ketä kaikkia se koskee?
Muutokset aikatauluun ovat mahdollisia.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja se striimataan.

Tilaisuus järjestetään osana kv-solidin hankkeen uiguurioikeuksien viikkoa. Järjestön hanketyöntekijä, uiguuriaktivisti Pazilaiti Simayijiang on liidannut hanketta helmikuusta 2024 lähtien. Hankkeen rahoittaa Kuluttujaosuustoiminnan säätiö.