EtusivuUutisetEFASUL tukee maaseudun nuorten koulutusta ja monenlaisia tietämisen muotoja

EFASUL tukee maaseudun nuorten koulutusta ja monenlaisia tietämisen muotoja

Julkaistu

EFASUL (La Escuela Familia Agrícola de la Región Sur) on yhteisöllinen ja maksuton koulu, joka on tarkoitettu nuorille perheviljelijöiden, quilombola-yhteisön sekä maatalousreformin kautta maita saaneiden jälkeläisille.

EFASULin toiminta perustuu vuorottelupedagogiaan, jossa yhdistyy eri paikoissa eri aikoihin oppiminen, jaettuna kouluaikaan ja yhteisössä vietettyyn aikaan, sekä erilaiset tietämisen tavat (tekninen-tieteellinen tietämys ja kansantieto). Koulu sijaitsee Canguçun kunnassa ja sinne saapuu opiskelijoita useilta lähialueilta ja sosiaalisesti heikommassa asemassa olevista perheistä. Nämä opiskelijat oppivat Brasilian perusopetusohjelman sisällön lisäksi myös agroekologiaan perustuvia tuotantotekniikoita, joiden avulla he voivat kehittää kestävämpiä maatalouden käytäntöjä tiloillaan ja yhteisöissään.

Koulun pedagogian mukaan opetus ja oppiminen tapahtuvat vuoroviikoin koulussa ja maatiloilla. Yhden viikon nuoret viettävät koulussa perusopetuksen sekä teknisten taitojen parissa (kieliä, matemaattisia aineita, luonnontieteitä ja humanistisia tieteitä, agroekologian perusteita ja käytäntöjä). Toisen viikon he viettävät kouluajan jälkeen omissa yhteisöissään: nuoret palaavat perhetiloilleen, missä he käyttävät hankittua tietoa ja keräävät perheissä olevaa hiljaista tietoa, joka on monesti karttunut useiden sukupolvien aikana.

EFASUL kehittää toimintaansa vastaamaan tarpeita tilanteessa, jossa nykyinen elintarviketuotannon ja -kulutuksen malli on kestämätön. Malli perustuu luonnon ja ihmisten hyväksikäyttöön sekä riippuvuuteen torjunta-aineista tuottavuuden ja voiton maksimoimiseksi, minkä vuoksi ravinto pelkistetään vain kauppatavaroiksi ja raaka-aineiksi. Samanaikaisesti EFASUL kamppailee maaseudun ja kaupungin väestön ihmisarvon ja oikeuksien takaamisen puolesta.

EFASULin toiminnan jatkuvuuden takaavat ne ihmiset, jotka ymmärtävät perheviljelyn kehittämisen merkityksen ja nuorten roolin tässä prosessissa. Koulu ei toimi pelkästään julkisilla resursseilla, mikä tarkoittaa, että sen toiminta jatkuu vain sen toiminnan merkityksen ymmärtävien ihmisten sitoutumisen, omistautumisen ja taloudellisen tuen ansiosta.

Valitettavasti Jair Bolsonaron presidentiksi valitsemiseen kulminoitunut Brasilian poliittinen vallankaappaus on vaikuttanut suuresti maaseudun sosiaalisiin liikkeisiin, kansalaisjärjestöihin, ammattiliittoihin ja muihin toimijoihin, jotka liittyvät sosiaalisesti ja taloudellisesti heikoimmassa asemassa oleviin väestöryhmiin. Brasilian hallitus on jättänyt nämä ryhmät huomiotta. Talouskriisin vuoksi julkiset varat ja yksityiset lahjoitukset tällaisille toimijoille ovat vähentyneet valtavasti. EFASUL, kuten monet muut Brasilian kansalaisyhteiskunnan toimijat, tarvitsevat apua niiltä, jotka puolustavat sosiaalisia sekä ympäristöön liittyvää oikeudenmukaisuutta.

Kolmen toimintavuoden aikana EFASUL on kerännyt tarinoita nuorista, jotka ovat löytäneet koulutuksesta tavan pysyä alalla säilyttäen ihmisarvonsa, elämänlatunsa sekä hyvinvointinsa. Se mitä EFASUL on onnistunut kehittämään vähäisillä resursseilla, on jo johtanut valtavaan parannukseen nuorten, perheiden ja yhteisöjen elämässä.

Jaa meidän unelmamme: haluamme koulutusta, joka tukee maaseutua elämän uusiutumisen tilana! EFASUL – koulu kaikille. Tee yhteistyötä kanssamme Brasilian maaseutuväestön vastarinnan puolesta.

Kirjoittaja:
Gisela Lange do Amaral
agroekologia-kurssin koordinaattori
EFASUL

Lahjoita koulua tukevaan kampanjaamme: www.kvsolid.fi/efasul

Lisätietoja kouluun liittyen: www.facebook.com/efasul

EFASUL sijaitsee Canguçun kunnassa, Etelä-Brasiliassa. CC BY 2.5. Lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:RioGrandedoSul_MesoMicroMunicip.svg