Ulkoministeriö kertoi tiistaina, että Suomen kanta Länsi-Saharan itsemääräämisoikeuteen on muuttunut. Tiedotteen mukaan Suomi tukee nyt Marokon kansainvälisen oikeuden vastaista suunnitelmaa liittää Länsi-Saharan alueet itseensä. Ulkoministeri Elina Valtosen tukema, niin kutsuttu autonomiasuunnitelma liittäisi Länsi-Saharan osaksi Marokkoa ja estäisi kansainvälisen oikeuden mukaisen itsemäärämisoikeuden.
Länsi-Sahara (Saharan demokraattinen arabitasavalta) on Marokon vuodesta 1975 laittomasti miehittämä maa. Kansainvälisen oikeuden mukaan länsisaharalaisilla on oikeus päättää omasta itsenäisyydestään, mutta Marokko on estänyt kansanäänestyksen järjestämisen vuodesta 1991 asti. Länsi-Sahara on Afrikan viimeinen siirtomaa, jonka miehitys on yksi maailman pisimpään jatkuneista konflikteista.
Suomi on sitoutunut vuodesta 1979 asti Länsi-Saharan dekolonisaatioon ja alkuperäiskansan sahrawien oikeuteen järjestää kansanäänestys itsenäisyydestä. Niin sanottu autonomiasuunnitelma normalisoisi Marokon laittoman miehityksen ja estäisi lopullisesti itsemääräämisoikeuden toteutumisen.
Tasavallan presidentti Alexander Stubb kannatti vielä vuonna 2009 Länsi-Saharan dekolonisaatiota. Tällöin toimiessaan ulkoministerinä hän puolsi sahrawien oikeutta kansalliseen itsemääräämiseen. Stubb totesi silloin, että Marokolla ei ole pätevää oikeudellista vaadetta Länsi-Saharan alueeseen. Perustuslain mukaan Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.
Kansainvälinen solidaarisuustyö vaatii, että presidentti Alexander Stubb ja ulkoministeri Elina Valtonen peruvat tukensa Länsi-Saharan nk. autonomiasuunnitelmalle ja tunnustavat sahrawien itsemääräämisoikeuden. Vaadimme, että Suomi toimii Länsi-Saharan laittoman miehityksen purkamiseksi, miehityksen normalisoinnin sijaan.