Solidaarisuustalous on vaihtoehtoinen talousmalli, joka keskittyy ihmisten ja luonnon hyvinvointiin. Kansainvälinen solidaarisuustyö ry järjestää kansainvälisen Reclaiming sustainability – alternative development through solidarity economy -seminaarin Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki) 17. marraskuuta klo 13.15-18.00. Seminaarin pääpuhujat Brasiliasta, Kreikasta ja Syyrian kurdialueelta Rojavasta esittelevät esimerkkejä solidaarisuustalouden käytännöistä erilaisissa konteksteissa. Tapahtuman kieli on englanti.
Seminaarissa Ahmad Yousef kertoo uudesta rakenteilla olevasta sosiaalitalouden mallista Rojavan itsehallintoalueella. Brasilialainen Antonio Cruz esittelee Brasilian yliopistoissa käytössä olevia sosiaalisia teknologioita, joita käytetään ruohonjuuritason solidaarisuustalousaloitteiden tukemiseen. Georgia Bekridaki avaa solidaarisuustalouden tilannetta Kreikassa, jossa talouskriisi on saanut erilaisten reaktioiden joukossa aikaan solidaarisuustalousaloitteiden esiinmarssin.
Suomalaisten solidaarisuustalouden asiantuntijoiden, Ruby Van Der Wekkenin ja Tuomo Alhojärven sekä Kepan asiantuntijan puheenvuoroissa pohditaan solidaarisuustalouden merkitystä kehityskentällä.
Seminaarin järjestää Kansainvälinen solidaarisuustyö ry (Kv-Solid) yhteistyössä Helsingin yhteiskunnallisen opiston (HYO) kanssa. Tapahtuma on osa Kv-Solidin solidaarisuustaloutta käsittelevää viestintähanketta. Hankkeen tarkoituksena on tuoda solidaarisuustaloutta esille yhtenä vaihtoehtona keskusteltaessa kehityksen merkityksestä ja tulevaisuudesta. Hankkeen puitteissa kerätään tietoa solidaarisuustalouskokemuksista eri maissa. Hanke toteutetaan ulkoasiainministeriön viestintä- ja globaalikasvatuksen hanketuella ja se jatkuu alkuvuoteen 2015.
Solidaarisuustalouden mahdollisuudet kestävämmälle ja tasa-arvoisemmalle kehitykselle ovat puhuttaneet kansainvälisissä järjestöissä, kuten YK:n sosiaalisen kehityksen tutkimusinstituutissa UNRISD:ssa, ja solidaarisuustaloutta koskevia lakeja on voimassa useissa maissa. Solidaarisuustalousliike kasvaa koko ajan. Tule kuulemaan, miksi solidaarisuustalous inspiroi niin monia toimijoita talouden ja kehityksen parissa!
OHJELMA
13.15-13.25 Opening words (Laura Tuominen, Kansainvälinen solidaarisuustyö ry)
13.25-14.00 Introducing solidarity economy (Tuomo Alhojärvi, Solidaarisuustalousverkosto & Ruby Van Der Wekken, Siemenpuu-säätiö)
14.00-14.45 Rojava experience of the social economy: reality and prospects (Dr. Ahmad Yousef, Rojava)
14.45-15.15 Coffee break
15.15-16.15 Social technologies and sustainability (Antonio Cruz, Brazil)
16.15-16.45 Challenges and prospects of the social solidarity economy movement in Greece (Georgia Bekridaki, Greece)
16.45-17.00 Commentary from Kepa
17.00-18.00 Questions and panel discussion
PUHUJAESITTELYT
Georgia Bekridaki
Georgia Bekridaki on toiminut aktiivisesti yhteiskunnallisissa liikkeissä kymmenen vuoden ajan. Hän on yksi Solidarity 4 All -järjestön perustajajäsenistä. Järjestö tarjoaa käytännön tukea lukuisille solidaarisuustaloushankkeille. Georgia on myös ollut aktiivinen paikallisissa aikapankeissa ja muussa vaihtoehtotaloustoiminnassa.
Antonio Cruz
Antonio Cruz on työskennellyt solidaarisuustalouden parissa 1990-luvulta lähtien. Tällä hetkellä hän toimii koordinaattorina brasilialaisen Pelotasin yliopiston monitieteellisessä solidaarisuustalouden yrityshautomossa, joka tukee ruohonjuuritason solidaarisuustalousaloitteiden etenemistä. Hän on myös koordinoinut Brasilian korkeakoulujen yrityshautomoiden verkostoa.
Ahmad Yousef
Ahmad Yousef on keskeinen henkilö Syyrian kurdialueen Rojavan perustetun itsehallintoalueen rakentamisessa ja sosiaalitalouden edistämisessä. Hän toimii tällä hetkellä Afrinin kantonin talousministerinä ja opettaa Eblan yliopistossa.
Tarjoiluja varten tilaisuuteen pyydetään ilmoittautumaan viimeistään 10. marraskuuta. Tilaan on esteetön pääsy ja tapahtuma on maksuton.
Ilmoittautumiset ja lisätietoja:
Hankekoordinaattori Laura Kumpuniemi
Sähköposti: laura.kumpuniemi[at]gmail.com
Puhelinnumero: 050 350 1101
LUE LISÄÄ