[:fi]Kansainvälinen solidaarisuustyö ry vetoaa kaikkiin suomalaisiin, jotta Länsi-Saharan kestämätön konflikti tulisi tunnetummaksi ja saisi enemmän huomiota päättäjiltä. Afrikan viimeinen siirtomaa on taistellut yli 40 vuotta kansainvälisen oikeuden mukaisesta itsemääräämisoikeudestaan. Länsi-Saharan sahrawinuorille on mahdollistettava se tulevaisuus, jonka miehittäjävaltio on heiltä vienyt.
Aluetta miehittävä Marokko ei tähän päivään mennessä ole suostunut järjestämään kansanäänestystä Länsi-Saharan alueen kohtalosta. YK:n Länsi-Saharan rauhanturvaoperaatio MINURSO on ainoa, jolla ei ole mandaattia raportoida ihmisoikeusluokkauksista.
Länsi-Saharan tulevaisuuden tekijät – hajaannuksesta kohti kansalaisyhteiskuntaa -hanke oli Kansainvälisen solidaarisuustyön kehitysyhteistyöhanke. Se toteutettiin vuosina 2014-2015 ulkoasiainministeriön tuella. Hanke toteutettiin yhdessä Länsi-Saharan opiskelijoiden kattojärjestön Uesarion kanssa. Kansainvälinen solidaarisuustyö ry tavoitti kaksivuotisella hankkeellaan yli 1 500 alueen Sahrawi-alkuperäisväestöön kuuluvaa nuorta.
”Toivon, että seuraavat sukupolvet eivät eläisi nuoruuttaan tällaisilla leireillä, vaan omalla maallamme, jotta heillä olisi omia unelmia ja hankkeita”, totesi hankkeen työpajaan osallistunut Azza Brahim Salem.
Tavoitteena oli demokratia- ja rauhankasvatuksen keinoin luoda sahrawinuorille mahdollisuus tavata toisiaan ja oppia yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta sekä sukupuolten tasa-arvosta. Hankkeen aikana järjestettiin paikallisille kaksi fasilitaattorikoulutusta sekä neljä työpajaa pakolaisleireillä Algerian puolella. Koulutuksiin ja työpajoihin osallistui yli 80 sahrawinuorta eri puolilta maailmaa. Sahrawinuoret kokivat toistensa tapaamisen tärkeänä Länsi-Saharan kansalaisyhteiskunnan vahvistamiseksi ja saivat palautteen perusteella hyviä työkaluja vaikuttamistyöhön.
Kansainvälinen solidaarisuustyö ry aloitti syksyllä 2015 osana hanketta vetoomuskampanjan, jossa Suomea vaadittiin tunnustamaan Länsi-Saharan valtio. Vetoomukseen kerättiin 708 nimeä ja se luovutettiin ulkoasianministeriön Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän osaston päällikölle Kirsikka Lehto-Asikaiselle 2.6.2016. Suomen tai muiden Pohjoismaiden kanta Länsi-Saharan kysymykseen ei tule muuttumaan ilman kansalaisyhteiskunnan aktiivista vaikuttamista.
Lue lisää Länsi-Saharan tulevaisuuden tekijät -hankkeesta[:]