EtusivuUutisetKansalaisjärjestöt: Länsi-Saharan kalavedet rajattava pois uudesta kalastussopimuksesta

Kansalaisjärjestöt: Länsi-Saharan kalavedet rajattava pois uudesta kalastussopimuksesta

Julkaistu

Euroopan Unioni on juuri aloittanut uudet neuvottelut Marokon kanssa kalastussopimuksen uusimiseksi. EU uusi aikaisemman sopimuksensa Marokon kanssa helmikuussa 2011. Tällöin vuoden jatkoajasta päätettiin EU:n maatalous- ja kalastusneuvoston kokouksessa. Sopimuksessa Marokon etelärajaa ei ollut määritelty ja siten kalastus miehitetyllä Länsi-Saharan alueella mahdollistui. Äänestyksessä Ruotsi, Tanska ja Britannia äänestivät jatkoaikaa vastaan. Suomi ja Saksa pidättäytyivät äänestämästä ja muut jäsenvaltiot äänestivät sopimuksen uusimisen puolesta. Sopimus kaatui kuitenkin Euroopan parlamentin äänestyksessä joulukuussa 2011.

Vetoammekin Suomen hallitukseen, että se noudattaa Euroopan parlamentin tahtotilaa osallistuessaan asian käsittelyssä Eurooppa-neuvostossa. Myös Euroopan parlamentin oikeudellisen yksikön näkemyksen mukaan nykyinen kalastussopimus on kansainvälisen lain vastainen. Mikäli uudessa kalastussopimuksessa ei ole selkeästi rajattu Länsi-Saharan kalavesiä pois, toivomme, että Suomi jättää sopimuksen hyväksymättä.

Länsisaharalaisten kärsimykset Marokon miehityksen alla ovat jatkuneet lähes 40 vuotta ja suuri osa kansasta asuu Algerian puolella pakolaisleireillä äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa Saharan autiomaassa. He ovat täysin kansainvälisen humanitaarisen avun varassa. Tilanne on pahentunut entisestään Marokon turvallisuusjoukkojen tuhottua 7.11.2010 rauhanomaisen protestileirin lähellä El Aaiunin kaupungin ulkopuolella.

 

Suomen Rauhanpuolustajat ry

Kansainvälinen Solidaarisuustyö ry

Länsi-Saharan Ystävät Suomessa ry

Suomen Kristillinen Rauhanliike ry

Eettisen kaupan puolesta ry

Greenpeace Nordic, Tapio Laakso, Ohjelmanjohtaja

Vasemmistonuoret ry

Sosialidemokraattiset Nuoret ry