K-ryhmän kaupat myyvät miehitetystä Länsi-Saharasta peräisin olevia tuotteita Marokko-alkuperämerkinnällä, vaikka EU-tuomioistuin on viime vuoden lokakuussa kieltänyt sen EU-lain vastaisena. Tämä selviää Kansainvälinen solidaarisuustyön tänään julkaisemasta raportista.
Länsisaharalaisten hedelmien ja vihannesten ilmoittaminen marokkolaisiksi on kielletty lokakuussa 2024 Euroopan unionin tuomioistuimen ennakkoratkaisun perusteella. Tuomioistuimen mukaan on harhaanjohtavaa ilmoittaa tuotteiden alkuperä minään muuna kuin Länsi-Saharana, sillä kyseessä on Marokosta erillinen alue.
Kansainvälisen solidaarisuustyön selvityksen mukaan virheellisesti alkuperämerkittyjä miehitetyssä Länsi-Saharassa kerättyjä kirsikkatomaatteja myydään ainakin K-kaupoissa. K-ryhmän vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo vahvisti Kansainväliselle solidaarisuustyölle, että osa ketjun myymistä kirsikkatomaateista on peräisin Länsi-Saharasta.
Myös jotkin Lidl Suomen myymät tuotteet saattavat selvityksen mukaan olla peräisin Länsi-Saharasta, mutta kauppaketju ei tuntenut niiden todellista alkuperää, jota ei ollut mahdollista selvittää puutteellisten jäljitettävyystietojen takia. S-ryhmä ei myy miehitetystä Länsi-Saharasta peräisin olevia tuotteita ollenkaan.
Länsi-Sahara on Marokon vuodesta 1975 asti laittomasti miehittämä maa Luoteis-Afrikassa. Osana miehitystä Marokko riistää Länsi-Saharan luonnonvaroja ja rikkoo alkuperäiskansa sahrawien ihmisoikeuksia. Tämän vuoden helmikuussa Marokko esti europarlamentaarikko Jussi Saramon ja kahden muun mepin pääsyn Länsi-Saharaan, jossa ryhmän oli tarkoitus tutustua alueen rauhanturvaoperaatioon ja ihmisoikeustilanteeseen.
EU-tuomioistuimen ennakkoratkaisusta huolimatta maa- ja metsätalousministeriö ja Ruokavirasto eivät ole muuttaneet alkuperämerkintöjä koskevaa ohjeistustaan.
– K-kauppojen myymien kirsikkatomaattien alkuperämerkinnät ovat kiistatta EU-oikeuden vastaisia ja on pöyristyttävää, ettei Ruokavirasto ole kuuden kuukauden aikana EU-tuomioistuimen päätöksestä korjannut alkuperämerkintöjä koskevaa ohjeistustaan, sanoo Kansainvälinen solidaarisuustyön hallituksen jäsen Valtteri Harakka
Kansainvälinen solidaarisuustyö suosittaa selvityksessään, että ruokakaupat lopettavat länsisaharalaisten tuotteiden myymisen tai vähintäänkin korjaavat myymiensä tuotteiden alkuperämerkinnät EU-tuomioistuimen ennakkoratkaisun mukaiseksi.
– Virheelliset alkuperämerkinnät ovat vain jäävuoren huippu. Aidosti vastuullinen kauppaketju vetäisi kokonaan myynnistä tuotteet, joita marokkolaiset tai ranskalaiset yritykset tuottavat laittomasti miehitetyillä alueilla, toteaa järjestön puheenjohtaja Lotta Tuominen.
Järjestö selvitti kauppaketjujen myymien tuotteiden alkuperät jäljittämällä niiden tuotantoketjut, vertaamalla niitä aiemmin myynnissä olleisiin tuotteisiin sekä tiedustelemalla asiasta ketjujen vastuullisuusasiantuntijoilta ja maahantuojilta. Selvityksen aikana Kansainvälinen solidaarisuustyö oli yhteydessä myös Ruokavirastoon sekä Päivittäistavarakauppa ry:hyn.
Kansaivälinen solidaarisuustyö on kehitysyhteistyötä, kehitysviestintää ja solidaarisuuskampanjoita tekevä järjestö.
Lisätietoja:
Hallituksen puheenjohtaja Lotta Tuominen
[email protected]
Hallituksen jäsen Valtteri Harakka
[email protected]