Autoritääriset valtiot harjoittavat Suomessa pakolaisvakoilua, jota ei olla vielä kielletty lailla. Suojelupoliisi saa vuosittain tietoonsa tapauksia, joissa ulkomainen tiedustelupalvelu hankkii tietoa Suomessa asuvista nykyisistä tai entisistä kansalaisistaan. Vakoiluun voi liittyä tiedonhankinnan lisäksi uhkailua, painostusta ja häirintää, mikä uhkaa yksilön oikeutta yksityisyyteen ja poliittiseen ilmaisuvapauteen.
Orpon hallitus on kirjannut pakolaisvakoilun kriminalisoinnin hallitusohjelmaansa. Kansainvälinen solidaarisuustyö ry vaatii hallitusta toteuttamaan oman ohjelmansa kirjauksen ja varmistamaan, että turvaa hakeneet ihmiset voivat tosiasiallisesti elää vapaasti Suomessa.
Pakolaisvakoilu on Suomessa arkipäivää
Pakolaisvakoilu on räikeä ihmisoikeusloukkaus, jonka kohteiksi joutuvat ne, jotka ovat jo kertaalleen paenneet väkivaltaa, vainoa ja sortoa. Pakolaisvakoilu ei nimestään huolimatta rajoitu vain pakolaisstatuksen omaaviin, vaan myös Suomen kansalaisuuden saaneet voivat joutua vainotuksi.
Pakolaisvakoilu ei ole vain yksilöön kohdistuva rikkomus, vaan myös laajempi uhka oikeusvaltioperiaatteelle ja ihmisoikeuksien toteutumiselle. Ilman kriminalisointia se jää helposti näkymättömäksi ja ilman seuraamuksia, mikä rohkaisee jatkamaan.
Huhtikuussa Ylen MOT raportoi Kiinan uiguureihin kohdistuvasta pakolaisvakoilusta. Kiinan hallinto ei vainoa uiguureja ainoastaan kotimaassaan vaan se ulottaa sorron ulkomaille pakottamalla diasporassa eläviä uiguureja pysymään hiljaa Kiinan toimista ja läheistensä kohtalosta. Myös The Ulkopolitist kirjoitti huhtikuussa pakolaisvakoilusta sekä sen kriminalisoinnin välittömästä tarpeesta Suomessa. Huolimatta useista aloitteista pakolaisvakoilun kriminalisoinnin aloittamiseksi asia on jäänyt pöydälle useammalla hallituskaudella, vaikka jo vuonna 2015 julkaistun oikeusministeriön lausuntotiivistelmän mukaan lähes kaikki lausunnonantajat kannattivat kriminalisointia.
Lue lisää: Pieni tietopaketti uiguurien sorrosta