EtusivuTeematUiguurien kansanmurha

Uiguurien kansanmurha

Uiguurit ovat Kiinan turkinkielinen muslimivähemmistö, josta valtaosa, arviolta kymmenen miljoonaa, elää Itä-Turkestanissa eli Xinjiangin autonomisella hallintoalueella. Kiinan valtio pyrkii järjestelmällisillä sortotoimillaan hävittämään uiguurivähemmistön. Vuodesta 2017 lähtien Kiina on sulkenut ainakin miljoona uiguuria “uudelleenkoulutusleireille”, joiden käyttöä Kiinan kommunistinen puolue perustelee keinona kitkeä terrorismia. Todellisuudessa taustalla on kuitenkin pyrkimys sulauttaa muslimivähemmistöön kuuluvat osaksi han-kiinalaista valtakulttuuria. 

Australialaisen ajatushautomon Australian Strategic Policy Instituten arvion mukaan vuosina 2017-2019 yli 80 000 uiguuria on pakkosiirretty työskentelemään orjuuden kaltaisissa olosuhteissa tehtaisiin ympäri Kiinaa. Uiguureilla teetetään pakkotyötä muun muassa vaate-ja tekstiiliteollisuudessa sekä teknologiateollisuudessa. Useat kansainvälisesti tunnetut monikansalliset yhtiöt, kuten Nike, Samsung ja Apple ovat hyödyntäneet pakkotyötä. 

Uudelleenkoulutusleireillä ja tehtaissa uiguurit eivät saa harjoittaa uskontoaan, vaan heidän on osallistuttava kommunistisen puolueen ideologiseen koulutukseen ja mandariinikiinan opiskelemiseen. Lisäksi Kiina on syyllistynyt lukuisiin muihin ihmisoikeusrikkomuksiin, kuten kidutukseen, naisten pakkosterilisointiin ja elinten pakkosiirtoihin.

Kiinan ulkopuolella elää 1- 1.6 miljoonaa uiguuria, suurin osa Kazakstanissa, Kirgisiassa ja Uzbekistanissa. Myös Suomessa elää pieni uiguuriyhteisö. Kiina on aktiivisesti vainonnut ulkomailla asuvia uiguureita. Amnesty Internationalin mukaan Kiinan viranomaiset painostavat ulkomailla oleskelevien uiguurien läheisiä Xinjiangissa, jotta ulkomailla asuvat sukulaiset pysyisivät hiljaa kokemastaan sorrosta. Viranomaiset ovat myös vaatineet ulkomailla eläviä uiguureja vakoilemaan muita diasporaan kuuluvia. Painostuksen ja viranomaisten häirinnän seurauksena useat uiguuriyhteisöt elävät pelon ilmapiirissä.

Kiinan harjoittama sorto ja etninen puhdistus täyttää kansanmurhan piirteet. Kiinan on lopetettava uiguureihin ja muihin muslimivähemmistöihin kohdistuva henkinen ja fyysinen väkivalta.

Teksti: Inari Lampinen. Kuva: Malcom Brown – CC BY-SA 2.0.