EtusivuTeematTaloudellinen eriarvoisuus1%/99%-Peli

1%/99%-Peli

Interaktiivinen ja pelillinen simulaatio äärimmäisen rikkauden ongelmista

Olkaa hyvä, tässä on pelisimulaatiomme 1/99%! Lataa peli tästä.

Se on kehitetty nuorten ja varhaisnuorten ryhmille, avaamaan eriarvoistumisen ja äärimmäisen rikkauden problematiikkaa. Menetelmää voi pelauttaa minimissään neljän hengen ryhmälle, ja se kestää ryhmän koosta riippuen puolesta tunnista tuntiin. Se sopii erinomaisesti esimerkiksi työpajoihin, kesäleireille ja myös yläasteen tai lukion tai vaikkapa filosofian yhteiskuntaopin tunnille.

Menetelmän saa ladata vapaasti epäkaupalliseen käyttöön ja sillä on creative commons-lisenssi. Menetelmän on laatinut pelisuunnittelija Eliisa Alatalo ja sen tekijänoikeudet ovat Kansainvälisellä Solidaarisuustyöllä.

Taustaa

Rikkaiden ja köyhien välinen kuilu jatkaa kasvamistaan. Samalla köyhyyden maantiede muuttaa muotoaan: Pohjoisen ja Etelän maiden välinen vastakkainasettelu on pikkuhiljaa muuttumassa eriarvoisuudeksi kaikkialla.

Globaali eriarvoisuus on kasvanut niin suureksi, että yksittäiset tilastotiedot aiheesta vaikuttavat jo irvokkailta. Yhdysvaltojen kolmella rikkaimmalla miehellä on yhtä paljon varallisuutta kuin väestön köyhimmällä puolikkaalla, johon kuuluu 160 miljoonaa ihmistä (Collins & Hoxie 2017). Maailman tasolla kahdeksan rikkainta miestä omistaa saman verran kuin koko ihmiskunnan köyhin puolikas (Hardoon 2017). Jopa Suomessa seitsemän rikkaimman ihmisen varallisuus vastaa köyhimmän 40 prosentin varallisuutta (Liski 2018).
Lähde: https://perustelehti.fi/aarimmainen-rikkaus-ja-eriarvoisuuden-nousu

Taloudellinen eriarvoisuus ole kiinni enää ensisijaisesti valtioiden rajoista, vaan enemmän yhteiskuntaluokasta. Äärimmäinen rikkaus ja vaurauden kasautuminen harvoille on ongelma.On myös tarpeen tuoda esiin suhteellisen köyhyyden käsitettä – suhteellinen köyhyys on kasvanut nopeasti samaan aikaan kun absoluuttinen köyhyys on vähentynyt. Eriarvoisuus näkyy myös koulutuksessa, työelämässä, sosiaali- ja terveyspoliittisina eroina hyvinvoinnissa ja elämän lähtökohdissa.